Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac

Varázslatos Fonalmandalák

Szeretettel meghívjuk a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piacra

VARÁZSLATOS FONALMANDALÁK című

kiállításunk megnyitójára

2024. február 24-én, szombaton 16 órára.

A megnyitó résztvevői akár ki is próbálhatják magukat a fonalmandala-készítésben.

A kiállításon a fonalmandalák készítése iránt elkötelezett 4 kiváló alkotó munkáit ismerhetjük meg, akikkel az ajándék kézműves foglalkozás keretében együtt alkothatnak a vendégek:
Eöry Beáta
László Gyöngyvér
Márki-Pintye Orsolya
Mihályi Ilona
De mi is az a fonalmandala?
Manapság a mandalázás divatossá vált, és különböző technikákat alkalmaznak, mint például a rajzolás, színezés vagy pontozott mandalakészítés. Az egyik érdekes és kreatív megközelítés a fonalmandalák készítése, amikor a színes fonalat pálcák köré szövik. Ez a technika számos variációt kínál, a fonalak és a fa színe, vastagsága mellett a készítő kreativitása is meghatározó.
Ez a technika világszerte ismert, különösen elterjedt Dél-Amerikában, Mexikóban és Ázsiában, de Európában, Ausztráliában és Észak-Amerikában is ismert és alkalmazzák ezt a több ezer éves hagyományt. Különböző kultúrákban különböző neveken ismert, például Mexikóban Isten szeme, Tibetben namkha, Tajvanon pókháló. A fonalmandala funkciója területenként változó, szolgálhat spirituális célokat pl. Ázsiában, része lehet buddhista szertartásoknak, vagy például Indiában előkelő esküvőkön dekorációként díszíti a helyiségeket.
Mexikóban különösen ősi hagyományról van szó, ahol Isten szemének nevezik, és már gyerekek is megtanulják a készítését, hogy megvédjék magukat a negatív hatásoktól. Dél-Amerikában törzsi hagyományokhoz kapcsolódik, például törzsek sírjaiban találtak fonalmandalákat, amelyek közül néhányat a királyi szimbólum részeként használtak.
Tajvanon kisebb méretű mandalákból készülnek összetett kompozíciók, míg Európában, különösen a spanyol és portugál területeken, a modern fonalmandala-készítés terjedt el.
Magyarországon is ismert a technika, és az emberek már a 70-es években is szőhettek pókhálót a gyerekkorukban technika órákon. Sajnos a mai, modern formában nem sok helyen találkozni ezzel a szövési technikával.
Egy négy barátnő alkotta csoport elkötelezett a fonalmandalázás iránt, és szenvedéllyel dolgoznak azon, hogy minél több ember megismerje és megtanulja ezt a kreatív technikát.
Reméljük, hogy ezzel a kiállítással, az alkotók és a technika bemutatásával minél szélesebb körben elterjedhet a fonalmandalázás módszere, mely a kreativitás, az önkifejezés, a közösségépítés kiváló lehetőségét kínálja.
A kiállítás március 22-ig látogatható a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac kiállítóterében (Zalaegerszeg, Piac tér 3.). A belépés díjtalan.
Mindenkit szeretettel várunk! 🥰

PROGRAMJAINK:

Ezek is érdekelhetnek ....

Kézműves tábor napi részvétellel

Frissítés: 2024. 07.03. Jelentkezés már csak a IV. turnusba lehetséges, többi táborunk betelt. Köszönjük szíves megértésüket. Napközis táborunkba napi részvételi díjjal is fogadunk gyermekeket, így ha akár csak egy-egy napra

Tovább olvasom »

Szép Hazánk, Erdély – kiállítás

Szép Hazánk, Erdély címmel nyílik következő kiállításunk, melyen nemezképeket, festményeket és fotókat láthatnak Erdély varázslatos földjéről. Szőke Veronika művészettörténész és Szász Norbert amatőr fotós kiállítása a Göcseji Tudásközpontban 2024. június

Tovább olvasom »

Digitális lélek – médiatábor

Digitális lélek címmel médiatábort szervezünk 12 éves kor feletti gyermekeknek. A tábor ideje: 2024. augusztus 12-16. A foglalkozások hétfőtől-péntekig naponta 8 órától 16 óráig tartanak. Délelőttönként művészeti foglalkozásokon vesznek részt

Tovább olvasom »

Maradjunk kapcsolatban!

Kérdésed van? Csatlakoznál termelőként vagy kézművesként a Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piachoz?

Várjuk jelentkezésedet.

Helyi termék, élmény és közösség

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülhess a rendezvényeinkről! Ismerd meg a helyi termelői és kézműves termékeket, válj a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac közösségének részesévé!

webre